معمولا عادت داریم برای انجام هر عملی، تمام جوانبشو بسنجیم و ببینیم ثمره یا ثمراتی که برامون داره، نسبت به زحمت و هزینه‌ای که براش صرف میکنیم، ارزشمند هست یا خیر.

درختکاری و هدیه درخت از اون کارهاست که فواید و ثمراتش، به قدری زیاده که زحمت کاشتش در برابر اونا گُمه. البته نباید فراموش کرد برای داشتن درخت، صرفا کاشت اون کافی نیست و نیاز به نگه‌داری با دقت هم داره ولی لحظه لحظه‌ی این مراحل، لذتبخش و همراه با عشق است. چرا که این کار، در وهله‌ی اول کمک به خودمان و کره‌ی زمینی است که میزبان همه‌ی ما بوده و هست و علی‌رغم تمام کاستی‌ها و کارهای نه‌چندان پسندیده‌‌ی ما، کماکان با آغوش باز از ما پذیرایی می‌کند‌. از طرف دیگر عمر همه‌ی ما محدود بوده و هست ولی با انجام درختکاری، یادگاری از خود بر روی این کره‌ی خاکی به جای میگذاریم که حتی فرزندان و آیندگان ما هم سال‌ها از آن بهره‌مند خواهد شد.

از طرف دیگر متاسفانه انسانِ امروز با بسیاری از فعالیت‌های خود، چه عمداً و چه سهواً، گام در جهت آسیب رساندن به محیط‌زیست برمی‌دارد که روزانه شاهد بروز عواقب آن در گوشه گوشه‌ی جهان هستیم. به شکلی که قلب هر انسان آگاهی را به درد آورده و فکر او را مشغول می‌سازد که در برابر این روند منفی روزافزون چه کاری از دست ما ساخته است؟ چگونه میتوانیم به سهم خود، اکو سیستم و کره‌ی زمین‌مان کمک کنیم؟ بی شک درختکاری، پاسخ مناسبی برای این سوالات ماست، به نحوی که با یک نگاه مختصر به ثمرات آن، بدون درنگ آستین‌هایمان را بالا می‌زنیم و دست به کار می‌شویم.
بیایید به طور خلاصه، چند نمونه از ثمرات این کار پسندیده را باهم مرور کنیم:

درختان؛ ریه‌های زمین:

نقش درختان برای کره‌ی زمین، همان نقشی است که ریه در بدن انسان انجام می‌دهد. به بیان دیگر درخت، قهرمان تصفیه‌ی هواست. درختان از طرفی کمک شایانی به جذب آلودگی‌ها و گازهای سمی می‌کنند و از طرف دیگر، منبع تولید اکسیژن به حساب می‌آیند. برای پی بردن به اهمیت این سیستم، کافی است بدانید یک درخت در طول هر سال حدود بیست کیلوگرم دی اکسید‌ کربن را جذب می‌کند و این یعنی میزان CO2 جذب شده توسط یک هکتار زمین پوشیده شده از درخت، برابر است با آلودگی تولید شده‌ی خودروی شما وقتی ۴۱۰۰۰ کیلومتر رانندگی می‌کنید. همچنین یک درخت در هر سال، حدود ۲۷۰۰ کیلوگرم اکسیژن تولید کرده و به طبیعت هدیه می‌دهد که این یعنی میزان اکسیژن مصرفی ۲ انسان بالغ در سال.

جلوگیری از فرسایش خاک:

برگ هایی که سالانه از درختان به روی زمین می‌ریزند، سبب تقویت مواد آلی خاک می‌شوند. همچنین ریشه‌ی درختان، سبب افزایش نفوذپذیری خاک می‌شوند و اجازه نمی‌دهند آب موجود در اطرافشان تجزیه شود. در فصول سرد و بارانی سال نیز آن‌ها قادرند آب حاصل از بارش‌ها را در خود ذخیره کنند و در روزهای گرم و خشک استفاده کنند‌. به طور مثال یک درخت در سال، حدود ۷۷۰ گالُن آب باران را می‌گیرد و ذخیره می‌کند‌. به همین دلیل است که دمای هوای مناطق جنگلی و پوشیده شده از درخت، به طور محسوسی خنک‌تر از سایر مناطق است.

کاهش سیل گرفتگی:

اگر در اطراف رودخانه‌ها و مناطقی که احتمال جاری شدن سیل در آن‌ها بالاست، به طور مناسب و با در نظر گرفتن اصول مربوطه درختکاری صورت پذیرد، می‌تواند با گرفتن شدت جریان آب، باعث کاهش سیل گرفتگی و محافظت در برابر آسیب‌های مربوطه شود.

درختان؛ کارخانه‌ی تولید میوه‌های خوش مزه:

برای این قسمت نیاز به توضیح خاصی نیست! تنها کافی‌است چشم های خود را ببندید و یک ظرف پر از میوه‌های مورد علاقه‌تان را تصور کنید… درختان، تولیدکنندگان بدون منت این نعمت‌های خوش‌مزه هستند. جالبه بدونید علاوه بر بسیاری از درختان که میوه‌های مرسوم و مورد علاقه‌ی ما را تولید می‌کنند، میوه‌های بسیاری از درختان، منبع تولید غذا برای بسیاری از پرندگان و سایر موجودات زنده نیز به حساب می‌آیند‌. شاید براتون حیرت‌انگیز باشه که بدونید یک درخت سیب بالغ، در سال می‌تواند حدود ۲۰۰ کیلوگرم سیب برای ما به ارمغان بیاورد.

پناهگاه و زیستگاه مناسب برای حیوانات و پرندگان:

علاوه بر تمام ثمراتی که درختان با مهربانی برای ما فراهم می‌کنند، آغوششان برای بسیاری از پرندگان و حیوانات و حشرات نیز گشوده است. شاید جالب باشه براتون بدونید که درختان، پناهگاه امنی برای بیش از پانصد نوع موجود زنده هستند و علاوه بر آن، بسیاری از جانداران وجود دارند که در ریشه‌ی درختان زندگی می‌کنند و برخی از آن‌ها می‌توانند با خوردن آفات گیاهی، به طول عمر درخت هم کمک کنند و به این ترتیب از میزبان خود تشکر کنند.

کاهش آلودگی هوا:

با کاشت مناسب درختان، مخصوصا در امتداد اتوبان‌ها و خیابان‌های پرتردد، می‌توان تا ۵۰٪ باعث آلودگی صوتی شد. به این ترتیب که درختان با جذب صداهای ناهنجار محیط، به مانند یک دستگاه صدا خفه‌کن قوی عمل کرده و فضای شهری را دنج‌تر و آرام‌تر خواهند کرد.

درمان سبز (افزایش سرعت بهبود بیماران) :

طبق تحقیقات انجام پذیرفته، رنگ سبز برای آرامش انسان بسیار مفید است. به همین دلیل است که در مراکز درمانی و بیمارستان‌ها، از فضای سبز و درختان استفاده می‌شود تا به کمک تاثیرات آن، روند درمان بیماران تسریع پیدا کند. همچنین حضور در پارک‌ها و فضاهای سبز، یکی از مهم‌ترین و در عین حال ضروری‌ترین نیازهای انسانِ مدرن برای بازیابی سلامت روانی گم شده در جهان پر هیاهوی امروز است و بنابراین هر چه یک شهرذفضاهای سبز بیشتری داشته باشد، از استاندارد‌ های بالاتری برای اسکان شهروندان برخوردار است. از طرف دیگر وجود درختان برای جلوگیری و یا درمان بیماری‌های تنفسی از جمله آسم، بسیار مفید است.